från skog till hav vid Jungfrukusten

Cykelpaket

Från skog till hav

Utmed Jungfrukusten i Gästrikland finns många vackra platser att besöka i en miljö som präglas av skog, hav och ett varierat kulturlandskap. Utgångspunkten för det här cykelpaketet är Hedenstugan B&B Hotell som ligger i ett skogsområde med frisk luft och rogivande tystnad. Cyklingen tar dig ut mot den yttersta kustlinjens skärgård. Du passerar gamla fiskelägen och artrika naturreservat där tallskogen har uppnått en aktningsvärd ålder. Det finns många platser där du kan stanna till och njuta av natur och vackra vyer.  

Allt detta ingår:

 • Två nätter (del i dubbelrum) i Hedenstugan B&B Hotell
 • Kaffe/Te/Frukt
 • 2 x frukost
 • Färdbeskrivning med tips på härliga cykelturer
 • Fri parkering för bilen
 • Tillgång till ett flertal upplysta motionsspår
 • Fri tillgång till utomhusgym
 • Gratis Wifi

Möjliga tillval:

 • Extranätter, paketet kompletteras lätt med en eller två dagar
 • Tvårätters middag på hotellet
 • Lunchpaket
 • Hyrcykel (modell med 21 växlar)
 • Vedeldad bastu och badtunna utomhus

Pris från 1190 SEK/person (min. 2 persons)

Mer information:

I det natursköna nordöstra hörnet av Gästrikland erbjuder Hamrånge en intressant historisk miljö att lära känna på djupet. Hedenstugan B&B Hotell är beläget i ett skogsområde med naturreservat, men havet är inte långt borta. Hotellet är personligt utformat och har egen restaurang och bar. Alla rum har eget badrum med dusch, toalett och wifi. På sommarmånaderna är trakten kring Hedenstugan ett sommarparadis med sandstrand vid Totrabadet och havsbad vid Norrsundet. Övrig tid på året inbjuder den orörda stenkusten till lugn reflektion. Skogens alla färgskiftningar är ett konstverk i sig. Längs med Jungfrukusten kan du besöka genuina fiskemiljöer med en unik historia.

Ur Margareta och Yngve Terenius uppsats i etnologi vid Uppsala Universitet 1976: ”Vi for den slingrande skogsvägen fram till Gåsholma. Vi fann ett litet fiskeläge med stugor, sjöbodar och gistvallar på såväl fastland som öar, vilka voro förbundna med broar som ett litet Venedig i miniatyr. Där utanför utbredde sig det stora, vida, öppna havet. Vi såg, betogs och blev kvar”

Tips! Du som har egen cykel kan komma tidigt, parkera gratis på hotellets parkering och ge dig ut på en heldagstur. Hotellet är redo för incheckning från klockan 16.00. Om du vill hyra cykel hämtar du den vid incheckning. Ät middag på hotellet eller boka bord på gemytliga Bergmans Fisk.

Jungfrukusten består av en kuststräcka i Gävleborgs län som sträcker sig från Ragvaldsnäs i norra Hälsingland till Furuvik i södra Gästrikland. Längs kusten finns en storslagen skärgård, som är uppsplittrad i en mängd öar, holmar, skär och havsvikar. Många av dagens fiskelägen längs Jungfrukusten anlades under 1500- och 1600-talen som så kallade Gävlebohamnar. Fiskare från Gävle hade ensamrätt till allt strömmingsfiske längs norrlandskusten vid den tiden. Fiskelägena bildade egna små samhällen och hade ofta ett kapell för gudstjänster.

 

Dag 1

En kvällstur ut mot Norrsundet

När du kommer till Hedenstugan B&B Hotell på eftermiddagen och har checkat in kan du ta en liten cykeltur i grannskapet. Vi föreslår att du cyklar österut mot de natursköna omgivningarna kring Norrsundet. Nere på udden vid Saltharsfjärden hittar du Bergmans Fisk, en utmärkt fiskrestaurang där du kan välja att äta middag. Restaurangen ligger precis intill vattnet med en underbar havsutsikt (obs vi rekommenderar dig att boka bord i förväg). Du kan också ta en öl på Hedenstugan B&B Hotell när du kommer hem för att göra kväll.

Natten tillbringar du i ett trevligt rum med personlig prägel på Hedenstugan B&B Hotell. Njut av tystnaden och den friska luften.

Hedenstugan B&B Hotell, Bergby
ca 6 km

Dag 2

Expedition genom skogen mot havet

Börja dagen med en näringsrik frukost på hotellet. Nu väntar en cykeldag med omväxlande scenerier och historiska miljöer. Börja med att cykla till naturreservatet Hådells gammelskog. Här kan du gå in i den speciella Lössenkojan som är en kopia av en gammal skogskoja som användes av gamla tiders skogsarbetare. Fortsätt i nordostlig riktning mot havskusten och det lilla fiskeläget Gåsholma. Här finns ett charmerande sommarkafé och massor av vacker utsikt. Strax söder om Gåsholma finns naturreservatet Skämningsön som ligger på en halvö. Här sträcker sig stora klapperstensfält mot norr och det finns grillplats med vindskydd. På vägen tillbaka rekommenderas ett besök i det urgamla fiskeläget Axmarby. Mycket tyder på att platsen varit bebodd sedan vikingatiden.

Cykla tillbaka till Hedenstugan där du kan ta igen dig på rummet en stund, duscha och byta om inför kvällen. Vill du väljer du till en tvårätters middag. Kanske avslutar du kvällen med ett glas vin eller en öl i baren. Du har många sinnesintryck att drömma om under natten.

Hedenstugan B&B Hotell, Bergby
Frukost
ca 33 km

Dag 3

En sista sväng i trakten och hemresa

Efter ytterligare en god natts sömn och den sköna känslan av cykling i kroppen äter du frukost på Hedenstugan. Det finns tid för en liten sväng i omgivningarna om du känner för det. Annars är det dags att checka ut och åka hem med många fina cykelminnen från skog och hav i nordöstra Gästrikland.

Frukost